Zo spant u correct een ketting                                  terug

 

Regelmatig de ketting spannen, is noodzakelijk voor de veiligheid van de gebruiker en reduceert bovendien slijtageverschijnselen en kettingschade. Voordat men begint te werken, is het aangeraden om de kettingspanning te controleren en indien nodig te corrigeren. Tijdens het werken met de motorzaag wordt de ketting warm en zet de ketting een beetje uit. Daarom moet ze van tijd tot tijd bijgespannen worden.
 
Hoe het spannen van een ketting in zijn werk gaat, tonen wij u hier :
 
 

De meeste  motorzagen beschikken over een handige zijdelingse kettingspanner (zie afbeelding 1). Daarmee kunt u de ketting in een handomdraai spannen.
Zo gaat u te werk : bij een stilstaande motor moeten eerst de schroeven van het kettingdeksel worden losgemaakt. Vervolgens de spanschroef met een schroevendraaier vastdraaien en de ketting met de hand voorzichtig doortrekken. Om blessures door contact met de scherpe ketting te vermijden, moet u werkhandschoenen dragen (zie afbeelding 4). De ketting is correct, wanneer ze aan de onderkant van de geleider niet "doorhangt", maar nog lichtjes kan worden doorgetrokken (zie afbeelding 3 + 4).
 
 
1. De handige zijdelingse kettingspanner 2. Comfortabel en zonder gereedschap -
de  kettingsnelspanner

 
 
3. Hier is de ketting nog te los 4. Zo is de ketting in koude toestand goed
 
 
Er zijn ook motorzagen, die met de comfortabele kettingsnelspanner zijn uitgerust (zie afbeelding 2). De ketting kan snel en eenvoudig worden gespannen - zonder gereedschap. Zo gaat u dan te werk : het kettingwieldeksel handmatig met de vleugelmoer losdraaien. Wanneer u het kleine daartegenoverliggende verstelwiel naar links draait, maakt u de ketting los - draait u het wieltje naar rechts dan wordt de ketting gespannen. Bij het vastdraaien van het kettingwieldeksel wordt de geleider automatisch vastgezet.
 
Wanneer u de ketting wilt wisselen, dan moet vooraf de zaagbladgroef volledig gereinigd worden. Wanneer er een opeenhoping van vuil in de groef is, kan de ketting gemakkelijk van de geleider springen. Bovendien bestaat het gevaar dat de kettingolie niet goed opgenomen wordt en de zwaarbelaste onderkant van de ketting helemaal niet bereikt. Verhitting en slijtage van de ketting en de geleider zijn hiervan het gevolg. U kunt de groef reinigen met een dunne schroevendraaier of met een ander scherp voorwerp. Voordat u met een nieuwe ketting in het hout begint te zagen, moet u deze eerst een tijdje laten inlopen.
 
Opgelet :Gezien de ketting na het afkoelen een beetje samentrekt, is het verboden om de ketting in warme toestand te wisselen of te spannen. Anders kan er ernstige schade aan de geleider of aan de krukas van de motor ontstaan. Na het werken, is het raadzaam om de ketting een beetje te ontspannen. Dit geldt vooral bij vriesweer.